trygonometria
ania: Oblicz.
(tg30stopni − sin30 stopni)(cos60 stopni − ctg60stopni)
proszę o pomoc.
24 mar 16:35
JZKL: podstawiasz wartości i otrzymujesz:
(√3/3−1/2)(1/2−√3/3}=√3/6−1/3−1/4+√3/6=2{3}/6−1/3−1/4=√3/3−7/12
24 mar 16:43
ania: dziękuje
24 mar 16:49
JZKL: nie ma za co
24 mar 16:51
ania: ej a właściwie to dlaczego tak? bo ja to myślałam zrobić tak żę tg 30=ctg60 czyli z tego
rownania wychodziło by 1 ... ale to chyba nie o to chodzi?..
24 mar 16:57
ania: ej a właściwie to dlaczego tak? bo ja to myślałam zrobić tak żę tg 30=ctg60 czyli z tego
rownania wychodziło by 1 ... ale to chyba nie o to chodzi?..
24 mar 16:57