matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
x
sylwia:
Wyrazenie (x−2y)(x
2
+2xy+4y
2
jest rowne:
24 mar 16:25
sylwia:
24 mar 16:38
pigor:
...
... = x
3
−(2y)
3
=
x
3
−8y
3
, bo sprawdź sobie to ze wzoru (a
3
−b
3
)=(a−b)(a
2
+ab+b
2
) . ...
24 mar 16:55
ghygu:
kaszana
24 mar 17:09
pigor:
... ,
albo wymnóż sobie tak :
(x−2y)(x
2
+2xy+4y
2
)=
x
3
+2x
2
y+4xy
2
−2x
2
y−4xy
2
−8y
3
= po redukcji =
x
3
−8y
3
24 mar 17:15