granica ciągu
daniel: lin 3√n4+3n−nn2+3n−4√168+3n+5
24 mar 16:05
Alkain: daniel przepis to lepiej bo nic nie widać
24 mar 16:09
daniel: {3√n4+3n−n} / {n2+3n−4√16n8+3n+5
24 mar 16:12
Alkain: | | 3 | | 1 | |
ok zacznijmy od licznika 3n2√1+ |
| − |
| |
| | n2 | | n3 | |
| | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
teraz mianownik n2+3n−4√n8(16+ |
| − |
| = n2+3n−n24√(16+ |
| − |
| |
| | n7 | | n8 | | n7 | | n8 | |
Postaram się to napisać czytelnie ale nie obiecuje.
z mianownika wyłączamy n
2 więc
| | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
n2+3n−n24√(16+ |
| − |
| =n2(1+3n−4√(16+ |
| − |
| ) |
| | n7 | | n8 | | n7 | | n8 | |
W liczniku i mianowniku skraca się n
2 w liczniku zostaje
| | 3 | | 1 | |
3√1+ |
| − |
| gdzie całość dąży do 3 |
| | n2 | | n3 | |
w Mianowniku tym czasem zostaje takie coś
gdzie pierwiastek dąży do 2
czyli w mianowniku mamy −1
Czyli granica równa się −3.
Mogłem się gdzieś pomylić, zresztą nie jestem aż taki dobry niech jeszcze ktoś sprawdzi
24 mar 16:34
Alkain: Daniel sprawdziłem na kalkulatorze graficznym i sądzę że jest ok

Znalazłem tylko mały błąd w obliczeniach w 1 linijce obliczeń w mianownikach ma być
ale to nic nie zmieni w wyniku
24 mar 16:46
daniel: ok ,a możesz powiedzieć jak liczy sie gdy są pierwiastki ,tzn jak się dzieli przez to n co jest
w mianowniku? a i czy jak wystapi samo np n to ono do czego dąży?
jeszcze mam taki przykład który robie i wychodzi mi inny wynik niż w odpowiedziach :
| | x3 | | x2 | |
lim x>∞ ( |
| − |
| ) |
| | 2x2−1 | | 2x+1 | |
24 mar 17:25
Alkain: Dobra najpierw odpowiedź na 1 pytanie mamy taki przykład
| | 3 | | 1 | |
lim n−>∞ 4√16+ |
| − |
| |
| | n7 | | n8 | |
więc 16 to 16 nie ma co kombinować
| 1 | |
| } to również do 0 czyli pod pierwiastkiem zostaje tylko 16 |
| n8 | |
4√16=2
teraz 2 pytanie myślę że chodzi Ci o to
lim n−>
∞ √n granica tego to
∞
Zaraz pomyśle nad granicą
24 mar 17:38
Alkain: lim x−>
∞
Sądzę że trzeba zacząć od wspólnego mianownika więc jedziemy
| x3(2x+1)−x2(2x2−1) | |
| = |
| (2x2−1)(2x+1) | |
| | 2x4+x3−2x4−x2 | |
= |
| = |
| | 4x3+2x2−2x−1 | |
24 mar 17:45
Alkain: Pytaj jak masz niejasności
24 mar 17:48
daniel: juz wiem gdzie zrobiłem błąd dzieki , co do mojego pytania to czy gdy wynik wynosi samo "n"
to wtedy jest ∞?
granica z pierwiastkami dziele przez samo n , a te liczby znaki pod pierwiastkiem jakos sie
innaczej robi ?
24 mar 19:05
Alkain: 1. Wynik równy n to tak
∞ lub −
∞ w zależności do czego dąży n
hmmm nie specjalnie Ci powiem jak z tym drugim pytaniem (nie za bardzo rozumiem treści xP)
zresztą ja nie miałem jeszcze granic jestem dopiero w liceum więc pytaj bardziej
doświadczonych
24 mar 19:53
daniel: aha to i tak juz duzo wiesz na ten temat
chodziło mi o to ze w granicach sie dzieli przez najwyższa potegę w mianowniku ale jak są
pierwiastki to sie jakos innaczej robi
24 mar 23:37
daniel: mam jeszcze pytanie do tego przykładu co zrobiłeś. czemu w mianowniku :
n
2−3n−n
24√16..... po wyłączeniu n
2 znika −n
2?
| | 3 | |
wychodzi :n2(1+ |
| +4√16) nie ma tego drugiego n2 |
| | n | |
25 mar 13:36
Alkain: Wyłączyłem n
2 po prostu przed nawias
| | 3 | |
n2+3n−n2 4√(16+ =n2(1+ |
| −4√(16+) |
| | n | |
| | 2 | | √3 | |
to tak samo jak masz taki przykład x3−2x+x2√3=x3(1− |
| + |
| ) |
| | x2 | | x | |
25 mar 13:43
Alkain: Jeszcze jakieś pytania ?
25 mar 13:59
dani: spoko tylko chodziło mi o ten 2"n" w nawiasie .
25 mar 17:11