Geometria analityczna
Sebastian: Promień okręgu opisanego równaniem:
x2+y2+2x−4y−3=0 jest równy?
Proszę o pomoc!
24 mar 15:57
Aga1: Równanie okręgu w postaci ogólnej
x2+y2−2ax−2by+c=0, nasze
x2+y2+2x−4y−3=0
Porównujesz
−2a=2, −2b=−4, c=−3
a=−1,b=2, c=−3
S=(a,b)=(−1,2)
r=√a2+b2−c=√(−1)1+22+3=√8=2√2
24 mar 16:01
kropka : (x+1)2−1+(y−2)2−4−3=0
(x+1)2+(y−2)2=8
r=√8
24 mar 16:02
pigor: ... , np. jestem za takim sposobem, bo nie muszę ...

zaśmiecać
"swojego" dysku twardego dodatkowymi wzorami :
x
2+y
2+2x−4y−3=0 ⇔ x
2+2x+1 + y
2−4y+4 −3=1+4 ⇔ (x+1)
2+(y−2)
2=8 ⇒
tu r
2=8=4 *2 i r>0 ⇒
r=2√2 − szukany
promień okręgu . ...
24 mar 16:06