pomocy
krisu: określ dziedzinę i miejsce zerowe funkcji:
POMOCY

pilne
24 mar 15:43
Aga1: 1)D=R
2)D=R−{−2,2}
3. D=R−{0,−1}
40 D=R−{−1,5}
24 mar 15:46
krisu: a jak ty to zrobiłaś? jak to się robi? jakbyś mogła mi to wytłumaczyć byłbym wdzięczny
24 mar 15:48
Aga1: Przyrównujesz mianownik do zera , jeśli pod kreską jest niewiadoma. Rozwiązujesz równanie i
dziedzina funkcji wymiernej jest to zbiór liczb rzeczywistych z wyłączeniem miejsc zerowych
mianownika.
1) W mianowniku jest tylko liczba , nie ma niewiadomej, nie liczysz miejsc zerowych.
2)x
2−4=0
rozwiązujesz i wychodzi x
1=−2, x
2=2.
itd.
Miejsca zerowe : f(x)=0
1)
| 5x+2 | |
| =0 −−ułamek jest równy 0, gdy licznik jest równy 0 |
| 3 | |
5x+2=0
rozwiąż i to co wyjdzie jest miejscem zerowym , jeśli należy do dziedziny.
24 mar 15:55
krisu: napiszesz mi co mam dokładnie napisać do tych przykładów?

proszę.
24 mar 16:06
krisu: czy mógłby mi to ktoś wytłumaczyć? krok po kroku? bo nie wiem nadal jak to się robi

/ błagam
24 mar 16:25
krystek: | | 2x+4 | |
2) |
| =0 ⇔2x+4=0 i x2−4≠0 |
| | x2−4 | |
x=−2 i (x+2)(x−2)≠0⇔ x≠2i x≠−2 czyli D=R/{−2,2}
stąd x=−2 nie może być m zerowym ponieważ −2 ∌D
Odp Brak m zerowych
24 mar 16:31
ania: a w innych przykładach?
24 mar 16:37
krystek: analogicznie licz ,poprawię.
24 mar 16:38
krisu: właśnie jak w innych przykładach?
24 mar 16:38
krisu: no to w tym drugim przykładzie co mam napisac? bo nie wiem już całkiem..:((
24 mar 16:39
krystek: Masz napisane i czego nie wiesz?
24 mar 16:40
krisu: a dziedzina? w tym drugim przykładzie?
24 mar 16:41
firi: Mianownik nie może być równy 0, więc −2 i 2 nie należą do dziedziny.
24 mar 16:43
krystek: Czy Ty czytasz uważnie i ze zrozumieniem?
24 mar 16:44
krisu: tak czytam. tylko nie wiem co dalej z innymi przykładami. w 3 x wyszło mi 2/7? tak?
24 mar 16:48
krisu: wytłmumaczy mi to ktoś na gg?
24 mar 16:52
krystek: 3)Tak to jest m zerowe, czyli licznik równy zero.
A teraz Dziedzina to mianownik nie może być zerem D=R/{−1,0}
24 mar 16:55
krisu: czyli to 2/7 to jest miejsce zerowe?
24 mar 16:59
krystek: TAK
24 mar 17:00
krisu: a dlaczego tutaj jest jedno miejsce zerowe a w drugim przykładzie dwa? od czego to zależy?
24 mar 17:01
24 mar 17:03
krisu: aha. no dobra. to teraz dziedzina w 3) jak obliczyć?
24 mar 17:05
krystek: | 2x+4 | | 2(x+2) | | 2 | |
| = |
| = |
| |
| x2−4 | | (x+2)(x−2) | | x−2 | |
24 mar 17:05
krisu: a co to?
24 mar 17:07
krystek: No masz wyliczoną . Zapytaj się siebie :Kiedy mianownik równa się zero ?
Odp : Gdy 2x(x+1)=0 czyli gdy x=0 lub x=−1 czyli D=R/{−1,0}
24 mar 17:07
krystek: O 17:05 rozpisałam Tobie przykład 2) i widzisz,że po skróceniu licznik równy jest 2 a więc nie
ma miejsc zerowych
24 mar 17:09
krisu: no ale dlaczego nie ma tych miejsc zerowych?
24 mar 17:12
krystek: Aby były m zerowe to licznik musi być RÓWNY ZERO . a licznik jest 2
24 mar 17:14
krystek: Zrób 4 przykład , zobacze czy rozumiesz .
24 mar 17:16
krisu: aha rozmuniem już

a w pierwszym przykładzie m zerowe jest czy nie. bo wyszło −2/5
24 mar 17:16
24 mar 17:17
krisu: w 4 nie ma m zerowego? bo wyszło 3/2 tak?
24 mar 17:18
krystek: Napisz kiedy LICZNIK =0
24 mar 17:20
krisu: nie wiem
24 mar 17:22
krisu: zacznijmy od pierwszego. bedziesz mi mówił co i jak a ja będę liczył..

proszę.
24 mar 17:23
krystek: 4x2−9=0 ⇔(2x+3)(2x−3)=0 ⇔2x+3=0 lub 2x−3=0 ⇔x=... lu x=..
24 mar 17:25
krystek: Przemyś to wszystko i do zobaczenia wieczorem!
24 mar 17:27
krisu: aaaa bo ja inaczej to liczyłem. a to trzeba tak rozkładać/
24 mar 17:27
krisu: jak bedziesz to się odezwij
24 mar 18:07
krystek: Równania niezupełne kwadratowe możesz liczyć rozkładem na czynniki lub Δ
24 mar 18:25
krisu: aha. czyli powiedz mi jak się liczy dziedzinę i m zerowe
24 mar 19:21
krystek: Dziedzina D=R/{ miejsca zerowe mianownika}
24 mar 20:00
krystek: Miejsca zerowe funkcji wymiernej to licznik musi być równy zero.
24 mar 20:01
krisu: to napiszesz mi te cztery przykłady dokładnie jak powinny być napisane?
24 mar 20:41
krystek : Zapisz Ty ja sprawdzę !
24 mar 20:42
krisu: ok. czyli w pierwszy co zrobić?
24 mar 20:53
krisu: zrób mi pierwszy przykład a ja dalej bd robił....
24 mar 20:56
24 mar 21:00
krisu: i to −2,5 to jest miejsce zerowe?
24 mar 21:01
krisu: i to tylko tyle?
24 mar 21:02
krisu: w drugim wyszło mi −2?
24 mar 21:05
krystek: Żle! Juz Tobie tłumaczyłam i dalej nic nie rozumiesz !
24 mar 21:06
krisu: no jak żle?
24 mar 21:07
krisu: no wiem że nie ma tutaj miejsc zerowych no ale nie wiem dlaczego?:(
24 mar 21:09
24 mar 21:09
krisu: no dobra ale jak tu obliczyć dziedzinę? bo chyba powinienem od dziedzni zacząć...?
24 mar 21:11
krystek: Kończymy − patrz na mój post z godz 16:31 I jeszcze raz CZYTAJ Uważnie co masz napisane.
24 mar 21:14
krisu: 
( jej. to zapisz mi 3 i 4 przykład tak jak powinien być... proszę.
24 mar 21:15
krisu: 
( jej. to zapisz mi 3 i 4 przykład tak jak powinien być... proszę.
24 mar 21:15
krisu: zapisz mi tak jak powinny być zapisane. proszę. już mi nie tłumacz...
24 mar 21:18
24 mar 21:21
krisu: no wiem że mam wyliczone ale nie wiem czy to jest dziedzina czy m zerowe. myli mi się to ...
nie wiem jak zapisać..
24 mar 21:21
Natkaa:
czyli 2x(x+1)≠0
zeby to bylo rozne od 0 to:
2x ≠0 lub (x+1)≠o
czyli
x≠ −2 ∨ x≠ −1
D= R − { −2, −1}
jesli w 1 przykladzie w mianowniku miales tylko 3 czyli D = R ( wszstkie liczby rzeczywiste)
jesli bedzie tylko x wi mianowniku to:
x≠0 czyli D=R− {0}
jesli w 2 przylkadzie w mianowniku bylo x
2 − 4
to x
2 − 4 ≠ 0
x
2≠4
x≠2 ⋁ x≠ −2
czli D = R − { −2, 2}
24 mar 23:03