działania na potęgach
nusia: Działania na potęgach
a) 2 * (0,3){−1} + 4 * 8 {2/3} − 12 * 27 {−1/3}=
b) 625 {0,25] − 1,5 * 100 {3/2} + 0,25 {−2,5} =
Bede wdzieczna za kazda odpowiedz!
24 mar 15:37
pomagacz:
potęgi są w klamerkach [ {...} ]?
24 mar 15:42
nusia: TAK

BO NIE WIEDZIALAM JAK ZROBIC,ABY BYLO DOBRZE
24 mar 15:50
pomagacz:
tu masz FAQ edytora:
przyklady9
a)
2 * (0.3)
−1 + 4 * 8
2/3 − 12 * 27
−1/3 =
2 * (3
−1)
−1 + 2
2 * (2
3)
2/3 − 2
2 * 3 * (3
3)
−1/3 = ...
teraz będzie łatwiej policzyć

b)
625
0.25 − 1.5 * 100
3/2 + 0.25
−2.5 =
= (5
4)
1/4 − 1.5 * (2
2 * 5
2)
2/3 + (2
−2)
−5/2 =
= 5 − 1.5 * 2
3 * 5
3 + 2
5 = ...
24 mar 16:02
MICA :*: 
dziekuje, a jak z wynikiem?

nie chodzi mi o to aby miec zadanie, lecz o to aby go
rozumiec
24 mar 16:17
MICA :*: ale co dalej?

jestem załamana
24 mar 16:30