liczby zespolone
Magda: Naszkicować na płaszczyźnie zespolonej następujące zbiory:
{z∊C: Rez Im z =1},{z∊c: {Rez)
2+(Imz)
2≥1}
może ktoś podpowie chociaż tyle jak do tego sie zabrać ?
dzięki za pomoc!
24 mar 15:31
pomagacz:
{z ∊ ℂ: Re(z) * Im(z) = 1} o taki zapis chodzi?
{z ∊ ℂ: (Re(z))2 + (Im(z))2 ≥ 1}
24 mar 15:34
Godzio:

(Rez)
2 + (lmz)
2 ≥ 1
|z|
2 ≥ 1 −− zewnętrzna część koła (razem z okręgiem) o środku (0,0) i promieniu 1
A drugie to po prostu hiperbola
24 mar 15:35
Magda: a jeszcze mam taki przykładzik {z∊C: z
4=(z sprzężone)
4, z
3≥9|z sprzężone|}

?

dzięki za
pomoc
24 mar 15:39
Godzio:
Pozamieniaj to na postać wykładniczą
24 mar 15:42
Magda: tzn ? bo nie przerabiałam tego jeszcze , dało by rade tak jakoś krok po kroku ? ; ) bardzo
proszę
24 mar 15:46
pomagacz:
z = x + iy
|z| =
√x2 + y2
z = |z|(cos(φ) + isin(φ)) postać trygonometryczna
z = |z| * e
iφ postać wykładnicza
24 mar 15:51
Magda: dzięki wielkie a nie rozumeim tego drugiego przykładu dlaczego |z|
2≥1 a nie x
2+y
2≥1 ? coś
źle interpretuje ?

dzięki za przykład
24 mar 16:04
Magda: próbuje , próbuje , ale nie umiem rozpisac tego ostatniego przykładu

może ktoś pomóc ?
24 mar 18:21