Łukasz: Zadania z stożka i walca Proszę o pomoc
zad1
czy z wycinka kolowego o promieniu 10 cm mozna wykonac powierzchnie boczna stozka,
ktorego wysokosc jest rowna 8 cm? wykonaj obliczenia
zad2
dlugosc luki powierzchni bocznej stozka jest rowna 0.7 Pi dm. Ile milimetrow ma promien
tego stozka?
11 maj 13:59
bella: Tak da sie wykonać i promień podst. tego stożka będzie równy 6. Wystarczy równanie
x2 + 82 = 102
x2 +64=100
x=6
zad.2
2πr=0,7πdm
2r=0,7dm
r=0,35dm
r=35mm
odp. promien tego stozka ma 35 mm.
11 maj 15:13
ja:D: l=√82+102)=p{164
Pboczne=πrl=π8*√164=16√41π≈321,692
Pkoła=πr2=100π≈314,159265
ODP nie da sie
11 maj 16:05
ja: l=√82+102)=√164
Pboczne=πrl=π8*√164=16√41π≈321,692
Pkoła=πr2=100π≈314,159265
ODP nie da sie
11 maj 16:06
:): i ktore rozwiazanie jest dobre
11 maj 16:36