Rysunek
Michau: Naszkicuj wykres funkcji f (x)= x2+4x+3
24 mar 14:50
M:
9 lut 19:25
Ponury Żniwiarz :

Liczymy miejsca zerowe
x
2+4x+3=0
Δ=4
√4=2
Liczymy wspólrzedne wierzchołka
Liczymy albo ze znanych wzorów albo doprowadzamy do postaci kanonicznej
f(x)x
2+4x+3=(x+2)
2−1
stad
p=−2 q=−1
Teraz mozemy szkicowac
Jest c=3 to parabola przetnie os OY w punkcie (0,3)
9 lut 21:51
cc:
9 lut 23:36
Wesoły Żniwiarz:

y = x
2 + 4x + 3 ⇒ y = x
2 + 4x + 4 − 1 ⇒ y = (x + 2)
2 − 1, W = (−2, −1)
a przy okazji, co to znaczy "liczymy miejsca zerowe"?
10 lut 00:40