Trudne zadanie maturalne za 5 pkt.
Graszka:): Prostokąt ma obwód 36 cm.
A) Wyznacz wymiary tego prostokąta tak, aby miał największe pole.
B) Oblicz objętość prostopadłościanu , którego podstawą jest prostokąt o największym polu i
wysokości 9 cm.
24 mar 14:43
Patryk: kwadrat o wymiarach 9x9 zgadza sie ?
24 mar 14:46
Rysiu: Nie wiem właśnie jak zrobić to zadanie...
24 mar 14:55
Graszka:): Nie wiem właśnie jak zrobić to zadanie...
24 mar 14:56
Rafal: a)2x+2y=36
x+y=18
y=18−x
y=−x+18
teraz wierzchołek. funkcja maleje więc wierzcholek to pkt maksymalny
p=−18/−2=9
czyli dla wymiarów 9x9
3 maj 20:51
Rafal: V=81x9
3 maj 20:52
Janek191:
A)
x , y − wymiary danego prostokąta
Mamy
2x + 2y = 36 / : 2
x+ y = 18 ⇒ y = 18 − x
Pole prostokąta
P = x*y = x*( 18 − x) = − x
2 + 18 x
| | −18 | |
Funkcja kwadratowa P(x) = − x2 + 18 x dla x = p = |
| = 9 |
| | −2 | |
przyjmuje największą wartość, bo a = − 1 < 0
Wtedy y = 18 − 9 = 9
Mamy kwadrat o boku długości 9.
==========================
3 maj 22:32