??
sandwich : Mam do zrobienia wykres
y=3x−1
czy powie mi ktos jak mam to zrobić?
24 mar 14:39
sandwich : nieaktualne!
24 mar 14:45
sandwich : nie, jednak proszę o pomoc. czy to chodzi o wykres funkcjii czy jak?
24 mar 14:55
Mateusz:
Tak wykres funkcji konkretnie liniowej jak nie wiesz jak rysuje sie wykresy funkcji znając wzór
to zacznij najprosciej jak sie da czyli metodą tabelki bierzesz sobie jakies liczby np 1,2,3,4
podstawiasz to za x do wzoru funkcji obliczasz w ten sposob wartosc y i zaznaczasz ten punkt w
układzie wspołrzednych (x,y) dla funkcji liniowej wystarczy jak wyznaczysz dwa punkty więcej
masz w menu po lewej stronie w zakłądce funkcja i jej własnosci albo funkcja liniowa
24 mar 15:15
24 mar 15:17
pomagacz:
metoda tabelki to dla lamusów jest i tych co lubią rysować tabelki lub używać linijki
do narysowania funkcji liniowej potrzeba dwóch punktów, najprościej znaleźć punkty na osiach
współrzędnych:
f(x) = ax + b
w punktach:
A = (0, y)
f(0) = b
B = (x, 0)
f(x) = 0
ax + b = 0
ax = −b
24 mar 15:24
Mateusz:
Pod warunkiem ze gosc zapoznał sie z funkcją liniową w ogóle bo jak widac chyba na oczy jej nie
widział wtedy jak najbardziej preferuje tę metodę
24 mar 15:37