matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
aaa
Antek:
(x−1)
2
= (3x−x)(x+1) = jak to rozwiazac?
24 mar 14:34
M:
9 lut 19:25
Jolanta:
(x−1)
2
=2x
2
+2x. x
2
−2x+1−2x
2
−2x=0 −x
2
−4x+1=0 Δ=b
2
−4ac=16+4=20
−b−
√
Δ
4−2
√
5
x
1
=
=
=−2+
√
5
2a
−2
x
2
=−2−
√
5
9 lut 21:59