Jak wykazać, ze cos20^0 jest rozwiązaniem równania 8x^3 - 6x-1=0
ABG: Korzystając z tożsamości cos3α=4cos3α − 3cosα wykaż, że cos200 jest rozwiązaniem równania
8x3 −6x −1=0
Proszę o pomoc. podstawiłem za cosα, cos200 i wyszło mi coś takiego: 8cos3 200 −6cos200
−1=0 i nie wiem co dalej z tym zrobic.
24 mar 14:24
pigor: ... otóż z danego wzoru 4cos
3α =cos3α+3cosα , czyli 4cos
320
o =cos60
o+3cos20
o , więc
dalej
⇔ 2(cos60
o+3cos20
o)−6cos20
o−1=0 ⇔ 2 (
12+3cos20
o)−6cos20
o)−1=0 ⇔ 0=0

.
24 mar 14:34