liczby zespolone
mikołaj: Udowodnij, ze eiπ + 1 = 0.
24 mar 13:46
MQ: eiπ=sin π +i*cos π
24 mar 13:48
MQ: Źle, odwrotnie cos π +i sin π
24 mar 13:50
mikołaj: i mam wstawić wartości dla π
24 mar 13:51
MQ: Nooo
24 mar 13:51
mikołaj: a mógłbys mi podpowiedzieć ile wynoszą te wartości będę bardzo wdzięczny
24 mar 13:53
MQ: sin π = −1
cos π = 0
24 mar 13:54
mikołaj: dzięki wielkie
24 mar 13:55
mikołaj: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P= |
| i(cosα+isinα)− |
| i(cos(−α)+isin(−α))= |
| i(cosα+isinα)− |
| i(cosα−isinα)= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| icosα+ |
| i2sinα− |
| icosα+ |
| i2sinα=−sinα |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
mógłby ktoś powiedzieć mi gdzie błąd mam
24 mar 14:16
24 mar 14:28
mikołaj: up
24 mar 14:48
Tragos: | | cosα + isinα − (cos(−α) + isin(−α)) | |
U{eiα − e−iα{2i} = |
| = |
| | 2i | |
| cosα + isinα − cos(−α) − isin(−α) | | cosα − cosα + isinα + isinα | | 2isinα | |
| = |
| = |
| = |
| 2i | | 2i | | 2i | |
sinα = P
i od razu jest przejrzyściej
24 mar 15:45
Tragos: = L*
24 mar 15:45