w trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna jest równa 10, a jeden z kątów ostry
Mati: w trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna jest równa 10, a jeden z kątów ostrych alfa =30
stopni. Przyprostokątne tego trójkąta mają długości
24 mar 13:28
MQ: Trójkąt egipski: 3:4:5
U ciebie 6:8:10
24 mar 13:33
MQ: Sorry, nieprawda, to nie trójkąt egipski!
sin 30 =1/2
stąd jeden bok =10/2=5
drugi dostajesz √102−52
24 mar 13:35
firi:

α=30
β=60
a10=sin30
b10=cos30
24 mar 13:39
Mati: dzięki
24 mar 13:49
firi:
24 mar 13:50