Równanie wymierne - spr.
panna_waga: Rozwiązałam równanie i chciałabym, żebyście powiedzieli czy dobrze
Dziedzina wyszła mi: D = R/{1,5;−1,5}
Rozwiązanie równanie:
| 1 | | x−2 | |
| + |
| = −1 / *(2x−3)(2x+3) |
| 2x−3 | | 2x+3 | |
2x+3−(x−2)(2x−3) = (2x−3)(2x+3)
2x+3 − (2x
2−3x−4x+6) = 4x
2 + 6x − 6x − 9
2x+3 − 2x
2 + 3x + 4x − 6 = 4x
2 − 9
9x − 3 − 2x
2 = 4x
2 − 9
9x − 6 + 2x
2 = 0
2x
2 + 9x + 6 = 0
Δ = 9
2 − 4*2*6
Δ = 81 − 48
Δ = 33
I wyszło, że rozwiązaniami równania są:
Prawidłowo?
Z góry dzięki za odpowiedzi
24 mar 13:26
MQ: Źle wymnożyłeś, powinno być:
2x+3+(x−2)(2x−3) = −(2x−3)(2x+3)
24 mar 13:31
MQ: Sorry, −łaś
24 mar 13:31
panna_waga: Wymnożyłam jak już, ale mniejsza

no tak, racja.
ale kurczę nie wiem jak to z tym minusem robić, ale to będzie tak?
2x+3+(x−2)(2x−3) = −(2x−3)(2x+3)
2x+3 − (2x2−3x−4x+6) = − 4x2 + 6x − 6x − 9
czy do czego idzie ten minusem, zmienia znak w działaniach w nawiasach?
24 mar 13:35
MQ: 2x+3+(x−2)(2x−3) = −(2x−3)(2x+3)
i mnożysz po kolei
2x+3+2x2−3x−4x+6=−(4x2+6x−6x−9)
2x+3+2x2−3x−4x+6=−4x2+9
24 mar 13:43
panna_waga: Trochę się zastanawiałam, czemu tam plus piszesz jak tam minus, ale to moja wina, bo między
pierwszym działaniem (tym przed znakiem równości) powinien być minus, ale dobra, mój błąd

wielkie, wielkie dzięki, już ogarnę, a i wynik i tak chyba będę taki sam, bo źle wcześniej
wykonałam działanie heh. ale jeszcze raz dzięki
24 mar 14:06