Pomoc z zadaniami
Stokrotka:): 1. Na trójkącie równobocznym o boku długości 12 cm opisano okrąg. Promień tego okręgu jest
równy
2. Dane są dwa trójkąty równoboczne, jeden o boku 3 cm i drugi o boku 4 cm. stosunek pól tych
trójkątów jest równy ?
3. Liczba sposobów na jakie można wybrać dwuosobową delegację spośród 5 osób jest równa
4. Dany jest ciąg arytmetyczny 2, 5, 8, ... Szósty wyraz tego ciągu jest równy
24 mar 12:45
firi: 1.
a=12
h= a
√3/2
R=
23
2.
P= a
2 √3/4
Podstaw sobie a
1= 3 i a
2=4 i policz
P1P2
3.
4.
a
1= 2
a
2= 5
r= 5−2= 3
a
6= a
1 + (n−1)*r
a
6=17
24 mar 13:18
MQ: 1. promień jest ramieniem trójkąta równoramiennego o podstawie 12 cm i kącie wierzchołka
360/3=120
2. skala liniowa 3/4 stosunek pól to kwadrat skali liniowej
4. różnica, jak widać, równa 3, czyli 8+3+3+3
24 mar 13:20
Mati: Do 1 zadania
a) 6,
b) 4√3,
c)24,
d)√3/2
24 mar 13:38