matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
Arni:
dx
Wyznaczyc całki S
e
2
e
jutro koło prosze o pomoc:(
x.
5
√
lnx
24 mar 12:38
M:
9 lut 19:25
M:
28 lip 09:56
Min. Edukacji:
maszyna czasu by sie przydala
28 lip 18:18
:
dx
dt
5
5
∫
=[t=ln x]=∫
=∫ t
−1/5
dt=
t
4/5
+C=
(ln x)
4/5
+C
x
5
√
ln x
5
√
t
4
4
5
5
5
(ln x)
4/5
|
e
e
2
=
[(ln e
2
)
4/5
−(ln e)
4/5
]=
[
5
√
16
−1]
4
4
4
28 lip 19:35