POMOŻCIE ROZWIĄZAC TE ZADANIA KROKPO KROKU
Adam: PROSZĘO POMOC Z ROZWIĄZANIEM KROK PO KROKU
1)Dany jest trójkąt prostokątny ABC.Jedna z przyprostokątnych jest o 4 dłuższa od
drugiej.Jeden
z kątow ostrych ma miarę 30stopni.Wyznacz długość krótszej przyprostokątnej.Pamiętaj o
poprawnym rysuku.
2)Obwód prostokata jest równy 24.Jeśli długość jednego boku skrócimy o 4,a długosc drugiego
boku wydłuzymy o 4 to otrzymamy kwadrat.Oblicz boki prostokąta.
3)Dany jest trójkątABC.Przeprowadzono prostą równoleglą do boku AB,ktora przecięla boki AC i BC
odpowiednio w punkach D oraz E.Mając dane długości:IABI=18,IEDI=12,IADI=8 Oblicz długość IDCI
24 mar 11:54
Ajtek: Gimnazjum czy liceum
24 mar 11:59