wilomiany
magdamxxx: W(x) = x³ + 5x² + ax − b przy dzieleniu przez dwumian x – 2 daje resztę 4, a przy dzieleniu
przez dwumian x +1 daje resztę 1.
a) wyznacz współczynniki liczbowe a i b wielomianu W(x)
b) wyznacz resztę R(x) z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x) = (x−2)(x+1)
24 mar 11:03
MQ: a) Z reszt dostajesz: W(2)=4; W(−1)=1
Powstaje układ równań na a i b
b) Ja bym po prostu podzielił
24 mar 11:08
stasiek: poproszę o rozwiazania a nie same odpowiedzi
24 mar 11:18
MQ: Nie ma odpowiedzi, jest tylko wskazówka
24 mar 11:24
stasiek: wskazówka nic mi nie daje bo nie umiem tego zrobic
24 mar 11:28
Ajtek: Podstaw w miejsce x w pierwszym równaniu 2 a w drugim −1, o tak:
(−1)
3+5*(−1)
2+a*(−1)+b=1
2
3+5*2
2+a*2+b=4
Widzę, że
MQ ma nadal "lenia"

.
24 mar 11:47
kasia: dziekuje
a podpunk b)
24 mar 11:55
Ajtek: Zrób tak jak napisał
MQ.
Dzielenie wielomianow masz tutaj
107.
24 mar 12:00
kasia: najpierw mam przmnożyc nawiasy (x−2)(x+1)= x2 + x − 2x −2 = x2−x−2 ? a potem według tamtego?
24 mar 12:06
Ajtek: Dokładnie

.
24 mar 12:08