matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz dziedzine funkcji
Rista:
Wyznacz dziedzine funkcji:
2x+3
a) f(x) =
x
4
−6x
2
+9
Jak wyliczyc x
4
−6x
2
+9 nie wiem jak zacząć p i q?
24 mar 10:43
MQ:
x
4
−6x
2
+9=(x
2
−3)
2
24 mar 10:48
Alkain:
No to liczymy x
2
=t t
2
−6t+9 Δ=36−4*1*9
−b
t
1
=
2a
6
t
1
=
2
t=3 x
2
=3 x
1
=
√
3
x
2
=−
√
3
D:R\
√
3
,−
√
3
24 mar 10:48
helpp:
podstaw x
2
=t
24 mar 10:49
pigor:
...
otóż, warto zauważyć, że
2x+3
2x+3
2x+3
f(x)=
=
=
, więc
D
f
=R \{±
√
3
}
x
4
−6x
2
+9
(x
2
−3)
2
(x−
√
3
)(x+
√
3
24 mar 10:52
Rista:
x
4
−6x
2
+9=(x
2
−3)
2
=(x−
√
3
)
2
(x+
√
3
)
2
łatwiej
Dzieki
24 mar 10:53