| 8 cosα−7sinα | |
| 5cosα+2sinα |
| sinα | ||
tgα= | ||
| cosα |
| sinα | ||
3= | / * cosα | |
| cosα |
| 8 cosα−7(3cosα) | |
= U{8cosα − 21 cosα}(5cosα + 6 cosα} = | |
| 5cosα+2(3cosα) |
| 8 cosα − 21 cosα | −13cosα | −13 | |||
= | = | ||||
| 5cosα + 6 cosα | 11cosα | 11 |
no to sprawdzam, np. tak :
| 8cosα−7sinα | cosα(8−7tgα) | 8−7tgα | |||
= | = | = | |||
| 5cosα+2sinα | cosα(5+2tgα) | 5+2tgα |
| 8−7 *3 | 8−21 | −13 | ||||
= | = | = | , a więc tak , bardzo ładnie . ... | |||
| 5+2 *3 | 5+6 | 11 |