Wykonaj działania:
Cypu: Wykonaj działania: (chciałbym sprawdzić czy dobrze)
| | x+2 | | x−2 | | 16 | |
a) |
| − |
| − |
| |
| | x−2 | | x+2 | | x2−4 | |
24 mar 10:12
krystek: Wylicz, sprawdzę.
24 mar 10:18
Cypu: a) Najpierw sprowadzam do wspólnego mianownika i odejmuje dostaje
| | (x+2)(x+2)−(x−2)(x+2)−16 | | 4x−8 | | 4(x−2) | | 4 | |
|
| = |
| = |
| = |
| |
| | (x−2)(x+2) | | (x−2)(x+2) | | (x−2)(x+2) | | x+2 | |
| | x4−1 | | x2+1 | | (x2+1)(x2−1) | | x2−1 | |
b) |
| : |
| = |
| * |
| = |
| | x3−1 | | x2−1 | | (x−1)(x2+x+1) | | x2+1 | |
| | (x2−1)(x2−1) | |
|
| |
| | (x−1)(x2+x+1) | |
24 mar 10:30
krystek: b) jeszcze skróć i jest ok
Ale Dziedzine ustal
24 mar 10:35
krystek: a)D=R−{−2,2} b)D=R/{−1,1}
24 mar 10:36
Cypu: Ale co i jak skrocic?
24 mar 10:37
krystek: x2−1=(x−1)(x+1) i w mianowniku masz (x−1)
24 mar 10:38
Cypu: aha ok, dzieki
24 mar 10:39