Równanie logarytmiczne.
Sandra: log
3(x−5)=3
Wiem, że to jest zapewne bardzo proste, ale mógłby ktoś wytłumaczyć mi jak to rozwiązać i
ewentualnie podać wzór z którego można tu skorzystać?
Z góry dziękuję
24 mar 09:38
Aga1: Zaczynamy od dziedziny
x−5>0⇒x>5
Z definicji logarytmu
log3(x−5)=3⇔x−5=33
24 mar 09:40
Sandra: Ok, to rozumiem

A log
2/3(x+2)=−2 ?
24 mar 09:56
Sandra: A już wiem, nie trzeba

W końcu mnie trochę oświeciło.
24 mar 09:59
Sandra: A log
8(x
2−2)=−1/3 ?
Próbowałam rozwiązywać to tak:
8
−1/3=x
2−2
1/8
1/3=x
2−2
1/
3√8=x
2−2
1/3=x
2−2
−x
2=7/3
−x
2=
Niestety wynik to albo
√10/2 lub −
√10/2 Za Chiny nie wiem jak to może z tego wyjść

Aha, i dziedzina to x>
√2
24 mar 10:22
Sandra: Miało być 8−1/3
A potem 81/3.
24 mar 10:23
24 mar 10:27
krystek: 8=23
24 mar 10:28
Sandra: Hmm..a możesz mi wytłumaczyć, dlaczego tak?
24 mar 12:29