PROSZĘO POMOC Z ROZWIĄZANIEM KROK PO KROKU
Sabina: 1)Dany jest trójkąt prostokątny ABC.Jedna z przyprostokątnych jest o 4 dłuższa od drugiej.Jeden
z kątow ostrych ma miarę 30stopni.Wyznacz długość krótszej przyprostokątnej.Pamiętaj o
poprawnym rysuku.
2)Obwód prostokata jest równy 24.Jeśli długość jednego boku skrócimy o 4,a długosc drugiego
boku wydłuzymy o 4 to otrzymamy kwadrat.Oblicz boki prostokąta.
3)Dany jest trójkątABC.Przeprowadzono prostą równoleglą do boku AB,ktora przecięla boki AC i BC
odpowiednio w punkach D oraz E.Mając dane długości:IABI=18,IEDI=12,IADI=8 Oblicz długość IDCI
24 mar 09:25
Amanda: PROSZĘO POMOC Z ROZWIĄZANIEM KROK PO KROKU
1)Dany jest trójkąt prostokątny ABC.Jedna z przyprostokątnych jest o 4 dłuższa od
drugiej.Jeden
z kątow ostrych ma miarę 30stopni.Wyznacz długość krótszej przyprostokątnej.Pamiętaj o
poprawnym rysuku.
2)Obwód prostokata jest równy 24.Jeśli długość jednego boku skrócimy o 4,a długosc drugiego
boku wydłuzymy o 4 to otrzymamy kwadrat.Oblicz boki prostokąta.
3)Dany jest trójkątABC.Przeprowadzono prostą równoleglą do boku AB,ktora przecięla boki AC i BC
odpowiednio w punkach D oraz E.Mając dane długości:IABI=18,IEDI=12,IADI=8 Oblicz długość IDCI
24 mar 09:30
Aga1:

1)
dokończ
24 mar 09:33
Aga1:

2.
2a+2b=24 //:2 −−−obwód 24
a−4=b+4 −−−kwadrat ma boki równe
a+b=12
a−b=8
Rozwiąż układ równań.
24 mar 09:38