matematykaszkolna.pl
PROSZĘO POMOC Z ROZWIĄZANIEM KROK PO KROKU Sabina: 1)Dany jest trójkąt prostokątny ABC.Jedna z przyprostokątnych jest o 4 dłuższa od drugiej.Jeden z kątow ostrych ma miarę 30stopni.Wyznacz długość krótszej przyprostokątnej.Pamiętaj o poprawnym rysuku. 2)Obwód prostokata jest równy 24.Jeśli długość jednego boku skrócimy o 4,a długosc drugiego boku wydłuzymy o 4 to otrzymamy kwadrat.Oblicz boki prostokąta. 3)Dany jest trójkątABC.Przeprowadzono prostą równoleglą do boku AB,ktora przecięla boki AC i BC odpowiednio w punkach D oraz E.Mając dane długości:IABI=18,IEDI=12,IADI=8 Oblicz długość IDCI
24 mar 09:25
Amanda: PROSZĘO POMOC Z ROZWIĄZANIEM KROK PO KROKU 1)Dany jest trójkąt prostokątny ABC.Jedna z przyprostokątnych jest o 4 dłuższa od drugiej.Jeden z kątow ostrych ma miarę 30stopni.Wyznacz długość krótszej przyprostokątnej.Pamiętaj o poprawnym rysuku. 2)Obwód prostokata jest równy 24.Jeśli długość jednego boku skrócimy o 4,a długosc drugiego boku wydłuzymy o 4 to otrzymamy kwadrat.Oblicz boki prostokąta. 3)Dany jest trójkątABC.Przeprowadzono prostą równoleglą do boku AB,ktora przecięla boki AC i BC odpowiednio w punkach D oraz E.Mając dane długości:IABI=18,IEDI=12,IADI=8 Oblicz długość IDCI
24 mar 09:30
Aga1: rysunek1)
 a 
tgα=

, a>0
 a+4 
3 a 

=

3 a+4 
dokończ
24 mar 09:33
Aga1: rysunek2. 2a+2b=24 //:2 −−−obwód 24 a−4=b+4 −−−kwadrat ma boki równe a+b=12 a−b=8 Rozwiąż układ równań.
24 mar 09:38