zadanie na ekstremum
tomek: . Dane są punkty A = (−2, 4), B = (−6, 4). Wyznacz taki punkt C = (x,y), gdzie leżący na
paraboli o równaniu y =x2, aby pole trójkąta ABC było największe.
24 mar 08:46
tomek: gdzie x nalezy(−2;2)
24 mar 08:49
Aga1: Punkt C leżący na paraboli C(x,x
2)
AB→=[−6−(−2),4−4]=[−4,0]
AC→=[x+2,x
2−4]
wyznacznik −4(x
2−4)−0=−4x
2+16
| | 1 | | 1 | |
P(x)= |
| I−4x2+16I= |
| (−4x2+16)=−2x2+8, dla x∊(−2,2) |
| | 2 | | 2 | |
P(x)=−2x
2+8
Funkcja kwadratowa dla a<0 przyjmuje największą wartość w wierzchołku
x
2=0
C=(0,0)−− odp. sprawdź rachunki.
24 mar 09:14