wierzchołki czworokata ABCD sa środkami kolejnmych boków pewnego rombu udowodnij
codik: wierzchołki czworokata ABCD sa środkami kolejnmych boków pewnego rombu udowodnij ze
czworokat ABCD jest prostokątem
12 kwi 20:50
bambo:

Zakładamy ,że czworokąt ABCD jest prostokątem
wykażemy ,że czworokąt KLMN jest rombem
Dowód:
przwekątna BD II MN II KL ( z tw. Talesa)
zatem I KL I = I MN I =
12 I DB I
podobnie :
przekątna AC II KN II LM
i I KL I = I MN I =
12 I AC I
przekątne prostokata mają równe długości i nie są prostopadłe
więc czworokąt KLMN ma wszystkie boki równe
i jego kąty nie są kątami prostymi ( zatem nie jest kwadratem)
ponad to NL prostopadłe do KM
przekatne w rombie są prostopadłe
zatem czworokat KLMN jest rombem ( co dane jest w treści zadania)
co oznacza , że czworokąt ABCD musi być prostokątem
c.b.d.o
12 kwi 23:40
Bogdan:
Z treści zadania: "Wierzchołki czworokąta ABCD sa środkami kolejnych boków
pewnego rombu."
bambo − na Twoim rysunku nie widać, aby punkty ABCD były środkami
boków rombu.
U Ciebie jest na odwrót − wierzchołki rombu są środkami prostokąta.
Na jakiej podstawie bambo przyjmujesz założenie, że czworokąt ABCD jest prostokątem?
13 kwi 00:06
codik: to w końcu jak to ma być
13 kwi 19:47
Eta:
Witam, pomogę Ci

cierpliwości , narysuję rysunek!
13 kwi 20:15
codik: dziekuje bardzo poczekam
13 kwi 20:19
Eta:

Poprawimy< "bambo" pomylił rysunki

uzasadnienie podobnie( ale zmienia posta ć rzeczy)
ΔEAD~ ΔEFH to => AB II FH
ΔGDC~ΔGFH to => DC II FH
zatem: IABI=IDCI −−− boki przeciwległe są równej długości
podobnie dla drugiej przekatnej ( zapisz to sam)
zatem boki przeciwległe: IADI= IBCI
boki przeciwległe są parami równe i nie maja tych samych długości
bo przekatne rombu są różnej długości
Wniosek : czworokąt ABCD nie może być kwadratem!
teraz trzeba pokazać ,że jest prostokatem
czyli: widzisz że AC II FG i IACI= IFGI
podobnie: BD II EF i IBDI= IEFI
IACI = IBDI −−− to przekątne czworokata ABCD
zatem czworokąt ABCD −− jest prostokatem
bo ma równej długości przekątne
i boki przeciwległe też parami równe
co kończy dowód!
Pozdrawiam

Sorry za koślawy rysunek
13 kwi 20:36
codik: jak dla mnie jest boski
13 kwi 20:48
Eta: OK

13 kwi 20:49