w pewnej szkole 10% okreslonej sumy pieniądzy przeznaczono na naprawe sprzętu sp
codik: w pewnej szkole 10% okreslonej sumy pieniądzy przeznaczono na naprawe sprzętu spotrowego
0,2 pozostałej sumy przeznaczono do sklepiku szkolnego i 75% tego co zoatało
przeznaczono na kupienie ksiązek do biblioteki zostało jeszcze 9 zł oblicz jaka kwota
dysponowano
12 kwi 20:46
Coma13: 9zł = 25%x1
x1=36zł
36zł = 0,8x2
x2 = 36zł/0,8 = 45zł
45zł = 90%x3
x3 = 45zl/90%
x3 = 50złotych →na początku szkoła miała 50 zlotych
12 kwi 21:58
codik: a zkąd wiesz ze 9zł to 25%x

?
12 kwi 22:03
Coma13: a dobrze że pytasz...tzn ja sobie to narysowałem zaraz spróbuje odtworzyć rysunek
12 kwi 22:04
Coma13:

wszystkie liczby są podane w procentach...dopasuj sobie do treści zadania
12 kwi 22:08
Coma13: 25% = 9złotych.... zawsze możesz wziąc wynik i sprawdzić czy sie zgadza mnożąc przez
kolejne procenty
50*90%*80%*25%=?
12 kwi 22:09
codik: ja to zaczerłam obliczac tak :
10%x − sprzet sportowy
90%*0,2x − sklepik szkolny
90%*0,8*75%x −ksiązki
9zł − to zostało teraz jak wszytko dodam to ma mi wyjść tyle ine miała szkoła na poczatku
ale nie wychodzi czy dobre równanie układam

12 kwi 22:16
Coma13: 0,1x + 0,18x + 0,54x + 9 = x
0,82x + 9 = x
9 = x − 0,82x = 0,18x
x=9/(0,18) = 50 wychodzi
12 kwi 22:21
Coma13: kalkulator Cię zawiódł...
12 kwi 22:22
codik: dziekuje wielkie to wszystko przez te ptocenty
12 kwi 22:34
śmigus- dyngus: Należy tak rozpisać:
x −− kwota początkowa
0,1 x −−− na sprzęt sportowy
0,9 x *0,2 = 0,18 x −−− do sklepiku
0,1x +0,18x = 0,28x
x − 0,28x = 0,72x
0,72x *0, 75 = 0,54x −−− na ksiązki
układamy równanie:
0,10 x + 0,18 x + 0,54x + 9 = x => 0,82x +9 = x
=> 0,18x = 9 => x = 50 zł
sprawdzenie:
5zł + 9zł + 27zł + 9zł = 50zł
12 kwi 22:36