gdyby Aleksander umarł o 5 lat wczesniej to panowałby tylko jedna czwarta swojeg
codik: gdyby Aleksander umarł o 5 lat wczesniej to panowałby tylko jedna czwarta swojego zycia
gdyby zaś zył o 9 lat dłużej panowałby połowe swojego zycia ile zył i ile panowała
Aleksander?
12 kwi 20:43
Coma13: y−lata panowania
x−lata życia
Układ równań:
y−5
−−−− = 1/4 → 4y−20 = x − 5 → x = 4y − 15
x−5
y+9 y+9
−−−− = 1/2 → −−−−− = 1/2 → 2y+18 = 4y−6 → 24=2y → y=12
x+9 4y−6
x=4*12−15 = 48−15 = 33 (z Wikipedią się zgadza nawet)
12 kwi 21:35
śmigus- dyngus:
Można też rozwiązać to zad. za pomocą jednej niewiadomej
x −−− wiek w chwili śmierci x> 0
zatem: 14(x − 5) +5 = 12(x +9) − 9 / * 4
x − 5 + 20 = 2x +18 − 36
x = 18 +15 => x = 33 lata ( żył)
panował przez: 14( x −5) +5
14( 33 − 5) +5 = 14*28 +5 = 7 +5 = 12 lat ( panował)
12 kwi 22:06
Coma13: OOOO można
12 kwi 22:10
codik: dziekuje bardzo za zangazowanie
12 kwi 22:36