funkcja
kasia: wyznacz miejsca zerowe ffunkcji f(x)=x2− 4x3− 8. przeksztalc wzor ffunkcji
zapisujac go w najprostszej postaci
12 kwi 20:00
12 kwi 20:02
12 kwi 20:02
tim: Które?
12 kwi 20:09
Coma13: dla tego 2 przypadku (wg Tima) masz:
x2 − 4 (x−2)(x+2)
f(x)= −−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−
x3 − 8 (x−2)(x2−2x+4)
x+2
f(x) = −−−−−−−−−
x2 −2x + 4 −−−mianownik jest zawsze dodatni Δ<0
jedno miejsce zerowe jest gdy licznik = 0
x+2=0 → x=−2
a Tim druga opcja jest dobra...spróbuj zaznaczyć myszką albo sam licznik albo sam
mianownik to zobaczysz..
12 kwi 20:11
tim: No ej.. ja chcialem

Ale nie zdązyłem.
Masz błąd.
x
3 − 2
3 = (x − 2)(x
2 + 2x + 4)
12 kwi 20:14
Coma13: f....dysleksja...nie lubię tego
12 kwi 20:16
tim: A masZ?
12 kwi 20:17
Coma13: a Mam
12 kwi 20:18
Coma13: i takich rzeczy jak "+" czy "−" to ja nie odrózniam
12 kwi 20:19
tim: Ach, pewnie utrudnia ci tżycie..
12 kwi 20:20
Coma13: no widzisz co robie na forum same błędy...ale stwierdziłem że nie będe się nie potrzebnie
przejmował i próbuje rozwiązywać dalej
12 kwi 20:21
tim: A mógłbyś rozbić założenie
x2 + 2x + 4 ≠ 0
12 kwi 20:21
tim: bo Δ ujemna, więc R.
A nie pisze się założeń podstawowego równania:
12 kwi 20:23
Coma13: tzn teraz chcesz sprawdzić czy umiem czy nie?
12 kwi 20:23
tim: Nie... Ciekawiła mnie odpowiedź na ten drugi post.. xD
12 kwi 20:24
Coma13: tzn do dziedziny by Ci było potrzebne gdyby się okazało ze pierwiastek zeruje mianownik
12 kwi 20:24
tim: Aha ok.
12 kwi 20:25
Coma13: w tym: x2 + 2x + 4 ≠ 0 nie ma co rozbijać bo to nie jest wzór skróconego mnożenia...
po prostu Δ w takiej sytuacji
12 kwi 20:25
Coma13: a mnie tylko dziwi że ludzie piszą zadanie a później już się nie odezwą....
12 kwi 20:27