ciagi
mobile: znajdz trzynasty wyraz ciagu jesli:
a1=−1 r=3
a2=3 , a6=4
a3−a1=−1 , a7=9
wyznacz pierwszy wyraz ciagu majac dane;
a111=44 r=1,25
a47=20,78 r =0.5
12 kwi 19:51
tim: an = a1 + (n − 1)r
Podstaw I) DANE.
II) Układasz układ równań.
{ a2 = a1 + (2 − 1)r
{ a6 = a1 + (6 − 1)r
Za a2 oraz a6 podstawiasz dane, obliczasz ogólny wzór [patrz I), obliczasz a13]...
12 kwi 19:53
tim: Drugie zadanie.,
an = a1 + (n − 1)r
Masz dane a111 = 44 oraz r = 1,25
Podstawiasz.
a111 = a1 + 110 * 1,25
Obliczasz a1. Obliczasz tak jak wyżej a13
Podobnie drugie.
12 kwi 19:55