jak dla mnie za duzo szczegolow
zagubiony: przyblizona droge hamowania h samochodu osobowego wyrazona w metrach na suchej
nawierzchni mozna obliczyc ze wzoru h=0,0052v2 gdzie v oznacza predkosc w km/h.
a−oblicz droge hamowania samochodu jadacego z predkoscia 70km/h
b−o ile procent zmieni sie droga hamowania gdy samochod bedzie poruszal sie z predkoscia
o 20 km/h wieksza?
12 kwi 19:46
tim: h = 0,0052v2
a) v = 70 Podstaw do wzoru i oblicz.
b) v = 70 + 20 = 90 Podstawiasz do wzoru i porównujesz z a).
12 kwi 19:49