proszę o pomoc
ola: 1. Cena towaru wynosiła a zł. Po pewnym czasie sprzedawca obniżył ją o 10%, a następnie
podwyższył o 10%. Jakim procentem ceny początkowej jest cena końcowa? (wyszło mi 1% ale
nie wiem czy dobrze... hm)
2. Wykaż że dla każdych liczb naturalnych a,b wyrażenie 3(a−b)+(a
2−ab):a+8 dzieli się
przez 4

narazie tyle...
12 kwi 19:30
Coma13: zad 2
3(a−b) + (a2−ab)/a + 8 = 3(a−b) + (a−b) + 8 = 4(a−b) + 8 = 4*[(a−b)+2] = 4*k
gdzie k−dowolna liczna całkowita
12 kwi 19:36
Bogdan:
(1 − 0,1)(1 + 0,1) = 1 − 0,01 = 0,99, czyli 99%
12 kwi 19:36