matematykaszkolna.pl
Dla "tęgogłowych" - Geometria Coma13: rysunekTrójkąt równoramienny ABC... Wykaż, ze jeżeli a2= H*h, to sinα=2 −1
12 kwi 18:07
Coma13: rysunekzapraszam do dyskusji... wiem że nie jest to trudne zadanie tylko trzeba wpaść na jakiś plan...
12 kwi 18:53
Basia: Zapisz pole na dwa sposoby. Raz z h, raz z H. Ale te kąty, które zaznaczyłeś nie muszą być równe (chyba, że to jest zadane z góry)
12 kwi 18:55
Mickej : to nie jest geometria to raz bo to jest figura płaska czyli chyba planimetria o ile sie nie myle co mogło być dziwne aby trójkąt równoramienny był figurą przestrzenną a do rozwiązania wykorzystaj podobieństwo trójkątów
12 kwi 18:57
Coma13: jak to α nie są równe ale to są chyba dwa trójkąty prostokątne i mają wspólny kąt przy wierzchołku B...... tzn do tego doszedłem z moją klasą na lekcji...tylko nam dzwonek zadzwonił
12 kwi 18:59
Coma13: dobra planimetria.... ale czy te α które zaznaczyłem to na prawdę nie muszą być równe?
12 kwi 19:01
Coma13: tzn to jest geometria... bo Ziemia była kiedyś płaska (tzn zanim odkryto ze jest okrągła)
12 kwi 19:04
Coma13: bh/2 = aH/2 v sinα=a/2b v tgα=a/2h v cosα=h/a → ctgαa2=a2/tgα → 1=1
12 kwi 19:12
Coma13: czy ja już mówiłem ze jakbym nie pisał dostaje tożsamość..? po prostu zaczynam wątpić
12 kwi 19:13
Bogdan: Dobry wieczór. Założenie: α € (0, 12π) a2 = Hh => ha = aH ha = cosα => aH = cosα => a/2H/2 = cosα => a/2H = 12cosα tgα = 12cosα => sinαcosα = 12cosα => 2sinα = cos2α sin2α + 2sinα − 1 = 0, Δ = 22 sinα = −2 − 1 nie spełnia warunków zadania lub sinα = 2 − 1
12 kwi 19:18
Bogdan: Rozjechało się, powtarzam tę sekwencję zapisów: ha = cosα => aH = cosα => a/2H/2 = cosα => => a/2H = 12cosα
12 kwi 19:22
Coma13: dziękuję, bardzo dobry... a skąp wiedziałeś że "nagle trzeba użyć tangensa i zrobić tgα = 1/2 *cosα hmmm
12 kwi 19:24
Coma13: tzn wszystko jest do odczytania...mimo tego że te ułamki taki malutkie się robią...
12 kwi 19:25
Bogdan: Dobre pytanie − skąd wiadomo, że trzeba wybrać tę, a nie inną drogę? To intuicja podparta doświadczeniem (wieloletnim). Jeśli widzę iloczyn ab = cd, to zapisuję go w postacji proporcji: ac = db lub ad = cb i sprawdzam, czy gdzieś w zadaniu jedna ze stron takiej proporcji występuje. Tu była właśnie taka sytuacja: aa = Hh
12 kwi 19:33
Coma13: ilu letnim? (to takie tylko niedyskretne pytanie) ale bardzo dziękuje... widzę że brakuje mi stażu w branży
12 kwi 19:37
Bogdan: Wszystko przed Tobą. Zdobywanie doświadczenia (polegającego m.in. na codziennym rozwiązywaniu zadań) w tej branży to duża przyjemność. emotka
12 kwi 19:45
Coma13: zauważyłem, że to przyjemne...a na dodatek na forum nie bawię się sam... matematykiem może nie będę ale jakiś poziom wypadałoby reprezentować
12 kwi 19:48
Bogdan: Dobrze, że użyłeś słowa "zabawa", bo tak właśnie trzeba traktować matematykę. To zabawa, rozrywka, ćwiczenia dla umysłu, a przy tym właśnie przyjemność dla całej swojej osobowości, a nie, jak większość uważa, jakaś męczarnia i katorga.
12 kwi 20:12
Coma13: nie ma nic przyjemniejszego niż czuć, że się rozwija...w końcu "królowa nauk"
12 kwi 20:18