Dla "tęgogłowych" - Geometria
Coma13:

Trójkąt równoramienny ABC...
Wykaż, ze jeżeli a
2= H*h, to sinα=
√2 −1
12 kwi 18:07
Coma13:

zapraszam do dyskusji... wiem że nie jest to trudne zadanie tylko trzeba wpaść na jakiś
plan...
12 kwi 18:53
Basia: Zapisz pole na dwa sposoby. Raz z h, raz z H.
Ale te kąty, które zaznaczyłeś nie muszą być równe (chyba, że to jest zadane z góry)
12 kwi 18:55
Mickej : to nie jest geometria to raz bo to jest figura płaska czyli chyba planimetria o ile sie
nie myle co mogło być dziwne aby trójkąt równoramienny był figurą przestrzenną a do
rozwiązania wykorzystaj podobieństwo trójkątów
12 kwi 18:57
Coma13: jak to α nie są równe

ale to są chyba dwa trójkąty prostokątne i mają wspólny kąt przy
wierzchołku B...... tzn do tego doszedłem z moją klasą na lekcji...tylko nam dzwonek
zadzwonił
12 kwi 18:59
Coma13: dobra planimetria.... ale czy te α które zaznaczyłem to na prawdę nie muszą być równe?
12 kwi 19:01
Coma13: tzn to jest geometria... bo Ziemia była kiedyś płaska (tzn zanim odkryto ze jest okrągła)
12 kwi 19:04
Coma13: bh/2 = aH/2 v
sinα=a/2b v
tgα=a/2h v
cosα=h/a
→ ctgαa2=a2/tgα → 1=1
12 kwi 19:12
Coma13: czy ja już mówiłem ze jakbym nie pisał dostaje tożsamość..? po prostu zaczynam wątpić
12 kwi 19:13
Bogdan:
Dobry wieczór.
Założenie: α € (0, 12π)
a2 = Hh => ha = aH
ha = cosα => aH = cosα => a/2H/2 = cosα => a/2H =
12cosα
tgα = 12cosα => sinαcosα = 12cosα => 2sinα = cos2α
sin2α + 2sinα − 1 = 0, Δ = 2√2
sinα = −√2 − 1 nie spełnia warunków zadania
lub
sinα = √2 − 1
12 kwi 19:18
Bogdan:
Rozjechało się, powtarzam tę sekwencję zapisów:
ha = cosα => aH = cosα => a/2H/2 = cosα =>
=> a/2H = 12cosα
12 kwi 19:22
Coma13: dziękuję, bardzo dobry...
a skąp wiedziałeś że "nagle trzeba użyć tangensa i zrobić tgα = 1/2 *cosα

hmmm
12 kwi 19:24
Coma13: tzn wszystko jest do odczytania...mimo tego że te ułamki taki malutkie się robią...
12 kwi 19:25
Bogdan:
Dobre pytanie − skąd wiadomo, że trzeba wybrać tę, a nie inną drogę?
To intuicja podparta doświadczeniem (wieloletnim).
Jeśli widzę iloczyn ab = cd, to zapisuję go w postacji proporcji: ac = db
lub ad = cb i sprawdzam, czy gdzieś w zadaniu jedna ze stron takiej proporcji
występuje.
Tu była właśnie taka sytuacja: aa = Hh
12 kwi 19:33
Coma13: ilu letnim? (to takie tylko niedyskretne pytanie)

ale bardzo dziękuje...
widzę że brakuje mi stażu w branży
12 kwi 19:37
Bogdan:
Wszystko przed Tobą. Zdobywanie doświadczenia (polegającego m.in. na codziennym
rozwiązywaniu zadań) w tej branży to duża przyjemność.
12 kwi 19:45
Coma13: zauważyłem, że to przyjemne...a na dodatek na forum nie bawię się sam...
matematykiem może nie będę ale jakiś poziom wypadałoby reprezentować
12 kwi 19:48
Bogdan:
Dobrze, że użyłeś słowa "zabawa", bo tak właśnie trzeba traktować matematykę.
To zabawa, rozrywka, ćwiczenia dla umysłu, a przy tym właśnie przyjemność dla całej
swojej osobowości, a nie, jak większość uważa, jakaś męczarnia i katorga.
12 kwi 20:12
Coma13: nie ma nic przyjemniejszego niż czuć, że się rozwija...w końcu "królowa nauk"
12 kwi 20:18