..
jolcia34:

narysowane pólproste są styczne do okręgu. Oblicz mirę kąta alfa:
12 kwi 16:34
tim: ile jest tam w rogu?
12 kwi 16:35
jolcia34: 32 stopnie
12 kwi 16:35
jolcia34: wiem ze będzie cos z dwusieczna i tyle....
12 kwi 16:36
tim: Wyszło mi 148o. Masz odp?
12 kwi 16:37
tim: A i jeszcze jedno. Ten alfa to jest w stronę 32 czy nie? I czy te linie od środka koła to
idą do miejsca styczności?
12 kwi 16:38
jolcia34: mam : 212
12 kwi 16:38
tim: Czyli jednak ten z drugiej strony

Zaraz pokażę bez dwusiecznej

I z {II METODY}
12 kwi 16:39
jolcia34: tak linie ida do srodka stycznosci a alfa nie jest w strone tego kata
12 kwi 16:40
jolcia34:
12 kwi 16:40
tim:

I METODA
Mamy kąt α = 32
O.
Wiemy, że |AB| = |AC|.
| | 180 − 32 | |
Więc kąt przy |ABC| = kąt |BCA| = |
| = 74O. |
| | 2 | |
Wiemy, że kąt |OBA| ma mieć 90
O. Więc |OBC| = 90 − 74 = 16.
Wiemy też, że |OC| = |OB|, więc |OBC| = |OCB| = 16, |BOC| = 148
O.
Kąt z drugiej strony = 360 − 148 = 212
|o| − środek koła
12 kwi 16:43
jolcia34: to jak mamy te 148 st to mozemy tylko odjac i juz 212 wyjdzie
12 kwi 16:44
jolcia34: dzięki śliczne
12 kwi 16:45
tim:

Styczne II METODA, Prostsza chyba.
Kąt α = 32
1/2 α = 16 |OCA|, |BOA|
Trójkąty |ABO| oraz |ACO| są identyczne.
Kąt 1/2α = 16, więc 1/2β |AOC| = 180 − 90 − 16 = 74
β = 148
Kąt z drugiej strony = 360 − 148 = 212
12 kwi 16:46
jolcia34: no wlasnie cos mi tak switało z tą dwusieczna
12 kwi 16:47
Basia:
jeszcze prostsza metoda:
|OCA|=|OBA|=90
suma kątów w czworokącie = 360
|COB| = 360 − 90 − 90 − 32 = 180−32=148
12 kwi 17:14
jolcia34: ale jestescie mózgi
12 kwi 17:16