uprosc wyrazenie i
Julka4: oblicz jego wartosc dla a=−1 i b=2
y=(a2+2ab+b2)/(a2+b2 )*(a3−b3)/(a2+ab+b2 )
y=(a4−b4)/(a2+b2−2ab)*(a −b )/(ab+b2 )
12 kwi 16:32
tim: Zapisz proszę w postaci ułamka U{ } { }
12 kwi 16:35
Julka4: {(a2+2ab+b2)}{(a2+b2 )}*{(a3−b3)}{(a2+ab+b2 )}
{(a4−b4)}{(a2+b2−2ab)}*{(a −b )}{(ab+b2 )}
12 kwi 16:42
tim: | a2+2ab+b2 | | a3−b3 | | a4−b4 | | a −b | |
| * |
| * |
| * |
| |
| a2+b2 | | a2+ab+b2 | | a2+b2−2ab | | ab+b2 | |
| (a4−b4) | | (a −b) | |
| * |
| |
| (a2+b2−2ab) | | (ab+b2 ) | |
12 kwi 16:48
tim: Tak?
12 kwi 16:48
Julka4: tak,
12 kwi 16:50
tim: To teraz Basia do dzieła
12 kwi 16:54
tim: Tzn pierwszy przykład tylko DWA UŁAMKI PIERWSZE

[Złączyłem dwa]
12 kwi 17:00