prosze o obliczenie tego dzialania z logarytmami.
Dzasta: (√2+1)[log√2−1(√2+1)]=
22 mar 23:40
22 mar 23:57
Dzasta: nie rozumiem skad takie rownania
23 mar 00:03
Paweł: wzory skróconego mnożenia
23 mar 00:05
Eta:
| 1 | | √2+1 | | √2+1 | |
| = |
| = |
| = √2+1 |
| √2−1 | | (√2−1)(√2+1) | | 2−1 | |
jasne?
23 mar 00:07
Paweł: | 1 | | √2+1 | | √2+1 | | √2+1 | |
| * |
| = |
| = |
| =√2+1 |
| √2−1 | | √2+1 | | √22−12 | | 2−1 | |
23 mar 00:08
Dzasta: ok. ale jaki to ma zwiazek z moim dzialaniem?

umiem usuwac niewymiernosc, jednak nadal nie wiem jak rozwiazac moje zadanie
23 mar 00:14
Paweł: (√2+1)
−1= √2−1
więc log
√2−1√2+1=log
√2−1(
√2−1)
−1=−1
czyli wykładnik twojej potęgi wynosi −1 więc
| | 1 | |
(√2+1)−1= |
| no i usuwasz niewymierność i wychodzi |
| | √2+1 | |
23 mar 00:22
Eta:
No proste
| | 1 | |
log√2−1(√2+1) = log√2−1( |
| )= −1 |
| | √2−1 | |
| | 1 | |
zatem (√2+1)−1= |
| = √2−1 |
| | √2+1 | |
23 mar 00:23
Dzasta: Dziekuje
26 mar 20:36