help
856243789: Jezioro o powierzchni 0.3 ha ma na mapie pole 30cm2. Jaka jest skala tej mapy?
12 kwi 16:16
tim: Ile h ma cm3?
12 kwi 16:18
856243789: mam warianty
A. 1:10
B 1: 1000000
C. 1: 1000
D. 1:10000
12 kwi 16:20
tim: No dobrze.. Czekam na odp. ile h ma cm2
12 kwi 16:22
Basia:
1 ha = 100 ar
1 ar = 10m*10m = 100m
2 = 10
2*(100cm)
2 = 10
2*(10
2cm)
2 = 10
2*10
4cm
2 = 10
6cm
2
1 ha = 10
2*10
6 cm
2 = 10
8 cm
2
0,3 ha = 0,3*10
8 cm
2 = 0,3*10
2*10
6cm
2 = 30*10
6cm
2
| | 30cm2 | | 30cm2 | |
skala: |
| = |
| |
| | 0,3 ha | | 30*106cm2 | |
skala: 1:10
6 czyli 1: 1 000 000
12 kwi 16:25
856243789: dzięki

12 kwi 16:26
Basia: sorry Tim, nie widziałam, że piszesz
12 kwi 16:26
tim: Nic nie szkodzi. Chciałem z kolegi/żanki wycisnąc.. cokolwiek.
12 kwi 16:27