trygonometria 3
Grzegorz: 2cos2x+4sin2x=0
22 mar 23:24
buhaj: cos
2x=1−sin
2x podstaw

i napisz co wywnioskowałes
22 mar 23:25
Basia:
2(1−sin2α)+4sin2α = 0
2 − 2 sin2α + 4sin2α =0
2sin2α = −2
a to jest niemożliwe
równanie nie ma rozwiązania
22 mar 23:26
Paweł: przechodzisz na jedną "niewiadomą" korzystając z jedynki trygonometrycznej
czyli : sin2x+cos2x=1 czyli np. cos2x=1−sin2x
22 mar 23:27
22 mar 23:28
Grzegorz: 2cos2x+4sin2x=3 <−−− To dobrze, źle mi się skopiowało !
22 mar 23:29
buhaj: no to sytuacja adekwatna do tego co napisała
Basia tylko przenies 3

daj cos z SB!
22 mar 23:33
22 mar 23:34
Grzegorz: W odp. jest napisane, że ma wyjść x=−π4 + kπ llub to samo tylko, ze +π4... ale mi nie
wychodzi dalej wyszło mi ,że sinx= 1√2
22 mar 23:40
Paweł: usuń niewymierność z mianownika
22 mar 23:40
22 mar 23:42
Basia:
za mało
2(1−sin
2x)+4sin
2x − 3 = 0
2sin
2x −1 =0
(
√2sinx − 1)(
√2sinx+1) = 0
| | √2 | | √2 | |
sinx = |
| lub sinx = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
x =
π4+2kπ
x = x =
3π4+2kπ
x = −
π4+2kπ
x = −
3π4+2kπ
22 mar 23:42
Paweł: pozatym wcześnie miałeś więc nie zapomnij że
| | 1 | | 1 | | 1 | |
sin2x= |
| ⇔sinx= |
| lub sinx= |
| |
| | 2 | | √2 | | √2 | |
22 mar 23:43
Paweł: tam przed drugim x ma być minus
22 mar 23:43
Grzegorz: Tylko dlaczego w odpowiedziach pisze +kπ a nie +2kπ ? Okres sinusa to 2kπ prawda? Czyżby to był
błąd w w odpowiedziach ?
22 mar 23:45
Paweł: no Basia wyszło mi to samo tylko chyba lepiej jest jak to x
0 jest dodatnie tak chyba było w
| | 3π | |
jakiejś definicji że musi być większe od zera ( − |
| ) |
| | 4 | |
22 mar 23:45
Paweł: już Grzegorz chyba wiem dlaczego, wypisuj sobie po kolei te iksy podstawiając za k liczby
całkowite i zobacz co ile ci się powtarzają wtedy prawdopodobnie wyjdą 2 wyniki a nie 4
22 mar 23:47
MQ: @Grzegorz 23:45
3π4+2kπ=−π4+2(k+1)π
i analogicznie z −3π4+2kπ
Stąd w sumie dostajesz okres kπ
22 mar 23:50
MQ: Ups! miało być (2k+1) −− nieparzysta
22 mar 23:51
Mila: W odpowiedziach jest skrócony zapis.
Postaw do wzorów z odpowiedzi za k liczby 1, 2 i wyjdą Twoje rozwiązania.
22 mar 23:52
Basia:
nie musi być dodatnie;
wystarczy wziąć sobie jakikolwiek przedział o długości 2π
wzięłam <−π;π> bo tak jest łatwiej
ale bardziej elegancko jest jeżeli jako podstawowe weźmiesz kąty z <0;2π>
wtedy katy podstawowe to:
π4; 3π4; 5π4 i 7π4
i jako żywo tych dwóch ostatnich nie masz
22 mar 23:54
Basia:
a to się potem daje sprowadzić do
π4 + kπ
3π4+kπ (ale nie +2kπ)
22 mar 23:56
Grzegorz: czyli napisanie +2kπ to błąd tak ?
22 mar 23:58
Paweł: Basia ja mam
23 mar 00:00
Paweł: Grzegorz myśle że nie błąd ale bardziej poprawnie jest to z kπ
23 mar 00:01
Grzegorz: Ok, dziękuje wszystkim za pomoc



Mam jeszcze problem z przykładem tg
2x=tgx, ktoś ma jakieś pomysły ?
23 mar 00:03
Paweł: przenieść na jedną stronę i wyciągnąć tg przed nawias
23 mar 00:04
Grzegorz: tzn wyszło mi dobrze, że x= kπ, ale jeszcze ma wyjść x=
π4ć + kπ jak ?
23 mar 00:05
MQ: Ludzie, Basia w poście z 23:42 wypisała 4 poprawne rozwiązania, które, jak pokazałem w poście z
23:50 z poprawką 23:51 sprowadzają się do odpowiedzi, którą ma Grzegorz. Po co tu dzielić włos
na czworo?
23 mar 00:05
Grzegorz: aaaa ok już wiem
23 mar 00:06