Czy podane punkty są współliniowe ?
tom: Czy podane punkty są współliniowe ?
1.) A (0,0), B(1,1) C=(3,4)
2.) A (2,−11) B(−1,−2), C(13,−6)
22 mar 23:18
Basia:
jeżeli znasz wektory to:
AB→ = [1;1] AC→ = [3,4]
det(AB→;AC→) = 1*3 − 1*4 = −1 ≠ 0 ⇒ sin(∡(AB→;AC→))≠0 ⇒
∡(AB→;AC→)≠0 ⇒ AB→ i AC→ nie jest są równoległe ⇒ A,B,C nie są współliniowe
jeżeli nie znasz to:
1. piszesz równanie pr.AB
2. sprawdzasz czy C∊pr.AB
22 mar 23:25
pigor: ... można .np. ..

wektorowo lub z równanie prostej przez 2 punkty , czyli sprawdzić, czy
ma miejsce równość :
| y3−y1 | | x3−x1 | |
| = |
|  , mianowicie tu : |
| y2−y1 | | x2−x1 | |
| 4−0 | | 3−0 | | 4 | | 3 | |
| = |
| ⇒ |
| ≠ |
| ⇒ 4≠3 , a więc dane punkty nie są |
| 1−0 | | 1−0 | | 1 | | 1 | |
współliniowe , czyli nie wyznaczają prostej . ...
22 mar 23:31