Krok po kroku jak to zrobic ??
speszyn: Prosze o pomoc


Dane sa wielomiany W(x)= 2x
2−5x+3 i P(x)=x
3−5x
2+2x−1. Wielomian G(x) = 2W(x) − P(x) jest
rowny

?
22 mar 22:52
Paweł: G(x) = 2W(x) − P(x)=2*( 2x2−5x+3)−(x3−5x2+2x−1)
i liczysz
22 mar 22:59
speszyn: Pawel, wiem jak to podstawic, tylko potem cos mi sie myli w znakach, i wynik wychodzi
kompletnie zly ;< pomozesz ?
22 mar 23:03
Paweł: dobra przelicze
22 mar 23:06
Paweł: mi wychodzi −x3+9x2−12x+7 jeśli tylko to trzeba było policzyć
22 mar 23:08
speszyn: I wychodzi Ci dobrze ! Jest taka odpowiedz, tylko ze ja licze juz chyba setny raz i wciaz nie
chce mi wyjsc ten dobry wynik ;< mozesz powiedziec jak to obliczyles ? moze gdzies zmieniales
znaki itp ?
22 mar 23:10
Paweł: dobra już pisze
22 mar 23:13
Basia:
2W(x) − P(x) = 2(2x2−5x+3) − (x3−5x2+2x−1) =
4x2−10x+6 −x3+5x2−2x+1
22 mar 23:13
Paweł: G(x)=2(2x2−5x+3)−(x3−5x2+2x−1)=4x2−10x+6−x3+5x2−2x+1=−x3+9x2−12x+7
22 mar 23:15
speszyn: DZIEKI WAM ZA POMOC ! !
22 mar 23:30