liceum, zakres podstawowy, kąty w trójkącie wpisanym w okrąg
Roz:

Miara kąta α przedst. na rys. jest równa:
35
110
50
55
(α jest na samym czubku, u góry)
22 mar 22:32
Basia:
gimnazjum; druga klasa
55
22 mar 22:35
Roz: a moze jakies wyjasnienie? bo nie moge tego w ogole zobaczyc tutaj
22 mar 22:36
Basia:

tr.AOB jest równoramienny bo AO=BO=r
∡AOB = 180 − 35 − 35 = 110
∡AOB to kąt środkowy oparty na łuku AB
∡ACB to kąt wpisany oparty na tym samym łuku
22 mar 22:40
Roz: dziękuję bardzo
22 mar 22:42