proszę o pomoc
OOOOOooooo9: Z koła o promieniu 6cm wycięto możliwie największy sześciokąt foremny. Jaki procent
powierzchni koła pozostał po wycięciu koła?
12 kwi 16:02
tim: Bok sześciokąta foremnego − a
Promień koła opisanego na sześciokącie to R = a.
Więc 6 = 6.
Bok sześciokąta = 6.
Liczysz pole sześciokąta, potem pole koła i przyrównujesz.
12 kwi 16:13
Coma13: Średnica = 2a =2r =6
pole6kata=6a2√3/4
pole koła=Pi *r2
x=pole koła − pole6kątapole koła *100%
12 kwi 16:22
Coma13: Aha w treści jest promień a nie średnica :−) r=a=6 jednak
12 kwi 16:24
tim: Jednak
12 kwi 16:24
Coma13: Nie lubię telefonów mają zbyt małe wyświetlacze...
12 kwi 16:28
tim: A jaki model?

, przy nokii n95 dobrze widać xD
12 kwi 16:29
tim: Oczywiście telefon kupiony jako "pomoc naukowa", za stypendium
12 kwi 16:31
Coma13: O nokii N95 to ja mogę pomarzyć
12 kwi 16:33
tim: U nas to z ćwierć klasy ma... [n/c]
12 kwi 16:34