.
Hans KLOS: narysuje mi ktoś drzewko
Z urny w której jest jedna kula czarna i pewna liczba kul białych losujemy dwie kule bez
zwracania. ile jest białych kul, jeśli prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych jest
równe 2/3?
22 mar 22:18
Basia:
a po co Ci tutaj drzewko ?
1 kula czarna
n kul białych
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
n+1 wszystkich kul
| | | | (n+1)! | | n(n+1) | |
losujemy dwie czyli |Ω| = | = |
| = |
| |
| | | 2!(n−1)! | | 2 | |
A − losujemy dwie białe
| | | | n! | | (n−1)*n | |
|A| = | = |
| = |
| |
| | | 2!(n−2)! | | 2 | |
| (n−1)*n | | 2 | | 2 | |
| * |
| = |
| |
| 2 | | n(n+1) | | 3 | |
3(n−1) = 2(n+1)
dokończ (wylicz n)
22 mar 22:26
Hans KLOS: dziękuje
22 mar 23:01
Hans KLOS: jest jakiś sposób by wiedzieć co i jakim sposobem robić czy wariacje bez powtórzeń czy drzewko?
22 mar 23:02
Eta:
No ........ wiosna się zaczęła i drzewka niedługo będą
zielone
22 mar 23:02
Basia:
najlepszą metodą jest zdrowy rozsądek czyli, jak powiedziałby matematyk, logika
(to nie jest złośliwość, naprawdę przy liczeniu prawdopodobieństwa najlepiej właśnie tym się
kierować)
22 mar 23:05
Basia:
Eta i przynajmniej niektóre zakwitną..........................
22 mar 23:06
Hans KLOS: Eta specyficzne poczucie "humoru"

miejmy nadzieje ze doświadczenie przyniesie wiedzę
22 mar 23:07
22 mar 23:07