POMOCY , wielomiany
prosto: Wielomian W(x) jest suma wielomianow P(x) = x
4+2x
3+3x
2+4x+5
Q(x)= −x
4+3x
3−3x
2+3x−3. Ktorego stopnia bedzie ten wielomian ? Prosilbym bardzo o
wytlumaczenia, glownie chodzi mi o to ze nie wiem kiedy zmienia sie znaki, przed nawiasem i w
nawiasach. Czy potegi przy mnozeniu sie dodaje ? Z gory dziekuje za pomoc, jutro klasowa
22 mar 21:37
krystek: Suma to dodawanie

!x
4+(−x
4)=0x
4=0
22 mar 21:39
prosto: wiem ze suma do dodawanie czyli P(x) + Q(x) = W(x) ale problem w tym ze wiem ze gdzies zmienia
sie znaki, tylko nie mam pojecia gdzie i na jakiej zasadzie
22 mar 21:40
krystek: O jakim zmianie znaku Ty mówisz?
22 mar 21:51
prosto: jesli np. przed nawiasem jest minus , to wszystkim liczba w nawiasie zmienia sie znaki na
przeciwne.wiem ze jest takie cos, tylko nie wiem kiedy to sie stosuje.
22 mar 21:58
prosto: moglbys powiedziec ktory stopien ma ten wielomian ?
22 mar 22:00
krystek: gdyby było P(x)−Q(x) wtedy zmieniasz znaki w Q(x)
22 mar 22:02
krystek: stopnia 3 bo bedziesz miał 5x3+7x+2
22 mar 22:03
prosto: ok, dzieki wielkie
22 mar 22:07
prosto: jeszcze jedno pytanie :suma wielomianu stopnia trzeciego i wielomianu stopnia drugiego jest
wielomianem stopnia

?
22 mar 22:15
prosto:
22 mar 22:29