zadanie
Paula: Pewna naturalna liczba k jest podzielna przez 12. Zatem liczba 6 jest dzielnikiem liczby:
22 mar 21:32
Ajtek: Zapewnie liczby k. Skoro k jest podzelne przez 12, a 12 jest podzielne przez 6, to i k jest
podzielne przez 6.
22 mar 21:36
Paula: Odp powinna być k2 +18
tylko prosiłabym o wyjasnienie
22 mar 21:40
pigor: ... otóż, z warunków zadania : k=12s ⇔ k=6*2s /:2 ⇔
k2= 6s , więc
liczba 6 jest dzielnikiem liczby
12k . ...
22 mar 21:42
pigor: hmm , skąd to 18

to nie wiem . ...
22 mar 21:43
pigor: ... aha

, już rozumiem , bo nie podałeś 4−ech − jak się domyślam −
odpowiedzi , a wtedy wybrałbym tę co piszesz , bo faktycznie
6 | (
k2+18) , bo (
k2+18) : 6=
k12+3 . ...
22 mar 21:55