kto mi pomoże??
kamil:

Zuzia przygotowuje karty do wymyślonej przez siebie gry.Każda karta ma kształt prostokąta
podzielonego na dziewięć jednakowych mniejszych prostokątó.Małe prostokąty są albo
zamalowane albo puste.Zuzia chce aby każda jej karta miała taki wzór ,że po odwróceniu
karty do góry nogami wzór wygląda tak samo .NA rysunku przedstawiono dwie karty
zuzi.Cala talia składa się ze wszystkich możliwych kart spełniających warunek postawiony
przez zuzie:
a)ile jest w talii zuzi takich kart,na któych zamalowane są tylko 2 prostokąciki?
b)ile jest kart w talii zuzii?
12 kwi 16:01
kamil: a mi kto pomoże

?
12 kwi 16:19
Basia: Rysuję
12 kwi 16:27
tim: O boże
12 kwi 16:27
Basia:

jeśli chodzi o 2 zamalowane to więcej możliwości nie widzę czyli byłoby 4
trzy zamalowane: 2 razy po przekątnej, raz środkowy pion, raz środkowy poziom
cztery: 1 na rogach, 1 środkowe na brzegach, różne mutacje tego co narysowałam
(chyba 4)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
pięć to odwrotność 4 (zamalowane tam gdzie w cztery puste)
sześć to odwrotność 3
siedem to odwrotność 2
osiem to odwrotność 1
dziewięć to 0dwrotność 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
0 zamalowanych = 9 zamalowanych (1 możliwość) 2
1 zamalowane = 8 zamalowanych (1 możliwość) 2
2 zamalowane = 7 zamalowanych (4 możliwości) 8
3 zamalowane = 6 zamalowanych (4 możliwości) 8
4 zamalowane = 5 zamalowanych (6 możliwości) 12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
razem
32
Tim sprawdzaj czy czegoś nie przeoczyłam
12 kwi 16:47
kamil: ale pokręcone to zadanie
12 kwi 16:48
tim: Wydaje się być ok.
A 5 zamalowanych? albo 9?
12 kwi 16:51
tim: Aha.. dobra już widzę
12 kwi 16:53
taa: a b)?
21 lut 18:08