matematykaszkolna.pl
;/ planimetria: Mam jesycye problem y tym zadankiem..Bylabym wdzieczna jakby ktos spojrzal.. Podstawy trapezu rownoramiennego maja dlugosci 12 i 5. Promien okregu opisanego na tym trapezie jest rowny 6,5. Oblicz wysokosc trapezu,rozpatrz dwa przypadki. Tyklko mi sie wydaje ze tu mozna rozpatrzyc 3 przypadki..kiedy wyskokosc jest mniejsz niz promien, kiedy dluzsza podstawa przechodzi przez srodek okregu i kiedy wysokosc jest wieksza niz promien...
22 mar 21:24
Ajtek: Zauważ że kiedy dł. podstawa zawiera średnicę to wysokość również jest mniejsza niż promień.
22 mar 21:26
planimetria: rysunek
22 mar 21:28
planimetria: o to mi chodzi jak na rysunku
22 mar 21:29
Mila: 2 przypadki − dłuższa podstawa powyżej środka i poniżej środka okręgu.
22 mar 21:31
Ajtek: O tym właśnie piszę, ten warunek zawiera się w pierwszym: wysokość jest mniejsza niż promień. Zresztą jak ten trapez może mieć dł. podstawę zawartą w średnicy jeżeli r=6,5 czyli d=13 skoro jego dłuższa podstawa ma 12
22 mar 21:33
planimetria: oj ale tak teoretycznie rozwazam
22 mar 21:35
Ajtek: Teoretycznie to się rozważa na a i b, gdzie np a − dłuższa podstawa, b krótsza I wtedy można się bawić, kombinacji masz nieskończenie wiele emotka.
22 mar 21:38
planimetria: no ok,ale ja dalej za bardzo pomyslu nie mam jak to dalej zrobic:(
22 mar 21:40
Ajtek: rysunekMasz rysunek, podobne zadanie robiłem ponad rok temu tutaj. Tak te dwa trapezy mniej więcej wyglądają. Na zielono średnica emotka.
22 mar 21:45
planimetria: moze jeszcze jakas wskazowka? bo jak ja mam to dalej liczyc...
22 mar 21:56