zespolone
ev: Jak obliczyć |z4+81| + |z4−81| = 162?
Z góry dziękuję za pomoc
22 mar 21:19
ev: wie ktoś?
22 mar 21:38
Basia:
najpierw znajdź liczbę z1 taką, że
|z1+81|+|z1−81| = 162
z1 = x+y*i
z1+81 = (x+81)+y*i
z1−81 = (x−81)+y*i
√(x+81)2+y2+√(x−81)2+y2 = 2*81 ()2
(x+81)2+y2+ 2√[(x+81)2+y2]*[(x−81)2+y2] + (x−81)2+y2 = 4*812
2√[(x+81)2+y2]*[(x−81)2+y2] = 4*812 − (x+81)2 − (x−81)2 − 2y2
2√[(x+81)2+y2]*[(x−81)2+y2] =
4*812 − x2 − 2*81x − 812 − x2 + 2*81x − 812 − 2y2
2√[(x+81)2+y2]*[(x−81)2+y2] = 2*812 − 2(x2+y2) /:2
√[(x+81)2+y2]*[(x−81)2+y2] = 812 − (x2+y2) /()2
[(x+81)2+y2]*[(x−81)2+y2] = 814 − 2*812(x2+y2) + (x2+y2)2
[(x+81)(x−81)]2 + y2*[(x+81)2+(x−81)2] + y4 =
814 − 2*812(x2+y2) + x4+2x2y2+y4
(x2−812)2 +y2*[x2+2*81x+812+x2−2*81x+812] =
814 − 2*812(x2+y2) + x4+2x2y2
x4 − 2*812x2+814+y2*[2x2+2*812] =
814 − 2*812(x2+y2) + x4+2x2y2
−2*812x2 + 2x2y2 + 2*812y2 = −2*812x2 − 2*812y2 + 2x2y2
4*812y2 = 0
y = 0
czyli z1 jest liczbą rzeczywistą bo z1 = x
no to rozwiązujesz teraz zwykłe równanie
|x+81|+|x−81| = 2*81 /()2
x2+162x+812+x2−162x+812 = 4*812
2x2 = 2*812
x2 = 812
x = 81 lub x= −81
no to masz do rozwiązania dwa równania
z4 = 81 lub z4 = −81
z = 4√81 lub z = 4√−81
81 = 81*(cos0 + i*sin0)
−81 = 81(cosπ+i*sinπ)
i zastosuj wzory Moivre'a dla pierwiastkowania
22 mar 22:13
a: uu, Basia, jak Ci się chciało tyle liczyć ?
22 mar 22:14
Basia:
strasznie mi się nie chciało, ale byłam ciekawa co w końcu wyjdzie, a jakoś nie znalazłam
prostszego sposobu, chociaż niewykluczone, że jakiś jest
22 mar 22:16
ev: dzięki
22 mar 22:27