oblicz
Piećka: Rzucamy 2 razy sześcienną kostką oblicz prawdopodobieństwo, że
a) suma bd rowna 9
b) suma bd wynosila 7 lub iloczyn bd rowny 12
22 mar 21:11
Ajtek:
a) |Ω|=36 bo 6*6
Teraz wypisz wszystkie możliwe sumy rzutów, kiedy bedzie ta suma wynosiła 9.
Pamiętaj, że w prawdobodobieństwie 1+2 i 2+1 to dwa różne zdarzenia

Przykład b podobnie

.
22 mar 21:22
goldenfille:

Ω=36
a) P(A)=
436 ⇒to są te czarne kropki... suma równa 9
b) P(B)=
836 ⇒te zielone kropki ale liczymy jedno pole jeden raz nawet tam gdzie są 2
kropki
22 mar 21:49